dinsdag 16 december 2014

Spruitjesschotel

Koken zonder pakjes. Want dan heb je alles al in huis. Het volgende recept is wel bewerkelijk, zeker de eerste keren was het stress in de keuken, het zijn wat meer handelingen dan ik gebruikelijk bij het eten maken heb, maar omdat het resultaat er ook naar is, is het toch de moeite van dat alles waard. Wel heb je vier kookpitten nodig, met twee zal het ook wel lukken, maar dan moet je het toch iets anders gaan timen, en kost het nog meer tijd. En zo'n beetje alle pannen gaan uit de kast, dus je hebt er wel veel afwas van.



Ik heb het basisrecept van smulpaapje.nl genomen, maar er mijn eigen draai aan gegeven. Het oorspronkelijke recept was met pasta, maar aardappels zijn veel gezonder, want ze leveren vitamine C en voedingsvezel, en mijn kinderen eten ze graag (pasta ook hoor!).

Benodigdheden voor 4 personen:
5 pannen, 1 ovenschaal
500ml melk
2 ui
1 laurierblad
paar peperkorrels, gebroken
evt. mosterd

30gr boter, margarine of olie
30gr meel
100gr geraspte kaas

500gr spruiten
1 blik tomatenblokjes
125gr spekjes

peper en zout naar smaak

Begin met de ui te snipperen. Een halve ui gaat bij de melk, met de laurier en peperkorrels. Zet dit zachtjes op, het moet ongeveer een half uur trekken, maar mag eigenlijk niet koken. Dit wordt aan het eind de basis voor de kaassaus.

De rest van de ui fruit je zachtjes met de spekjes, later laat je de tomaatblokjes erbij pruttelen tot het een sausje wordt.

Ondertussen kun je de aardappelen schillen en in zout water 20 min. koken.  Daarna de spruiten schoonmaken en halveren, en 5 min. koken. Daarna kunnen ze door de tomatensaus. Wanneer de aardappels klaar zijn, kun je deze aan de rand van de ovenschaal leggen, de spruitjes doe je in het midden. Verwarm de oven op 200°C-220°C

Voor de kaassaus doe je de melk door een vergiet, zodat de ui, peper en laurier eruit zijn. Smelt de boter, en roer het meel er doorheen. Laat dit 2 min. bakken terwijl je het goed blijft roeren, zodat het meel gaar wordt. Gooi dan met een juslepel steeds een lepel melk erbij, en blijf roeren, net zo lang tot de saus de juiste dikte heeft. Dan smelt je de kaas erin, en eventueel een schep mosterd. Daarna kan de kaassaus over de aardappels en spruiten in de ovenschotel.

Zet de ovenschaal nog zo'n 10 min. in de oven, totdat de kaassaus bruin begint te worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen